Serija Bones / Bouns / Kosti

Žanr: kriminalistička serija

Bouns

Godina: 2005.
Trajanje: 60 min.
Izvršni producent: Barry Josephson
Autor: Hart Hanson
Redatelji: Patrick R. Norris, Sanford Bookstaver
Uloge (glumci serije Bouns): Emily Deschanel, David Boreanaz, TJ Thyne, Zack Addy, Michaela Conlin, Eric Millegan, Jonathan Adams

Kako biste rasvijetlili tajnu ubojstva, ponekad ga morate istražiti „do kosti“. Tim izrazom, po kojem je i serija nazvana, suradnici često nazivaju fantastično domišljatu forenzičarku Temperance Brennan, glavnu junakinju sjajne kriminalističke serije, koja će svoj status televizijskog hita iznimno cijenjenog i među kritikom uskoro potvrditi i na našim malim ekranima, u programu RTL Televizije.

Doktorica Temperance Brennan (Emily Deschanel) vrhunska je forenzična antropologinja, zaposlena u uglednom institutu Jeffersonian, koju policija i druge snage reda često zovu u pomoć pri onim slučajevima ubojstava u kojima su standardne metode identificiranja žrtava nedovoljne. Naime, Temperanceina specijalnost je njena nesvakidašnja sposobnost čitanja tragova u žrtvinim izgorenim, uništenim ili teže oštećenim kostima. Brennanova najčešće surađuje sa specijalnim agentom Seeleyjem Boothom (David Boreanaz), članom posebnog FBI-jeva tima za istraživanje ubojstava. Kao bivši vojni snajperist, Booth ne vjeruje znanosti i znanstvenicima, nazivajući ih parazitima koji sline nad fizičkim dokazima. Njegov je stav da se ključevi za razrješenje kriminalnih tajni nalaze među živima, svjedocima i osumnjičenima, starom i prokušanom metodom istraživanja i ispitivanja. Agent Booth i forenzičarka Brennan često se sukobljavaju i poslovno i privatno, a iskrice među njima zasad su realizirane samo u fikcionaliziranom obliku u romanima koje Temperance piše kako bi se opustila nakon naporna posla.


Pomalo u raskoraku s modernim svijetom, cinična Temperance se najugodnije osjeća u društvu svojih jednako briljantnih kolega u institutu, među kojima je i njena najbolja prijateljica Angela Montenegro (Michaela Conlin), autorica jedinstvenog softvera koji trodimenzionalnim prikazima poprišta zločina pomaže njihovom rasvjetljavanju. Uz nju, Temperance najviše povjerenja ima u svoga mladog asistenta Zacka Addyja (Eric Millegan), nekadašnjeg čuda od djeteta, kojemu je jedina prepreka ka dovršavanju nekolicine doktorata koje je započeo samo njegov kvocijent inteligencije pravoga genijalca, te u doktora Jacka Hodginsa (TJ Thyne), stručnjaka za insekte i minerale i zaljubljenika u urote. Njihov je šef direktor laboratorija Daniel Goodman (Jonathan Adams), koji njihove usluge posuđuje FBI-u.

Inspirirana životom i radom prave forenzičarke i bestseler autorice Kathy Reichs, ‘Kosti’ je iznimno napeta i atraktivna kriminalistička serija istraživačko-forenzičarske tematike, koja se od ostalih serija koje prate policijsku proceduru analize tragova i ostataka razlikuje velikom količinom dobroćudnog humora te emotivnim odnosima među glavnim likovima. Zabavna i ponekad mračna, ali uvijek puna optimizma i predanosti ka rješavanju zločina, serija je ovo koja proučava ljudskost znanstvenika koji proučavaju neljudskost iza zastrašujućih zločina. Produkcijski tim na čelu s iskusnim Barryjem Josephsonom i Hartom Hansonom, autorima i producentima hit serija i filmova kao što su ‘Ljudi u crnom’, ‘Peti element’, ‘Sutkinja Amy’, ‘Hide And Seek’ ili ‘Like Mike’, pobrinuo se da se uvijek originalni scenariji zamršenih zapleta realiziraju vrhunskom tehničkom potporom, a za vizualni identitet zaduženi su brojni iskusni televizijski redatelji kao što su Patrick R. Norris ili Sanford Bookstaver.

Glavnu ulogu tek na prvi pogled smušene doktorice Brennan igra Emily Deschanel, jedna od najvećih holivudskih nada, koju je 2004. godine ugledni magazin Interview uvrstio među 6 glumaca i glumica koji najviše obećavaju. Uz uloge u filmovima ‘Studengora’, Spider-Man 2′, ‘Glory Road’ i ‘Boogeyman’, ostvarila je i gostujuće nastupe u serijama ‘Zakon i red’, ‘Providence’ i ‘Crossing Jordan’, ali izvjesno je kako će se ulogom Temperance Brennan uvrstiti u prvu ligu nove generacije. Njenog partnera igra dobro poznati David Boreanaz, legendarni Angel iz serija ‘Buffy – ubojica vampira’ i istoimene, koji uz fizički izgled koji ga čini mamcem za ženski dio publike posjeduje i rafiniranost nezavisnih produkcija koju na najbolji način koristi i u velikim produkcijama poput ove. Deschanelova i Boreanaz ispred kamera se izvrsno nadopunjuju, a napetost između likova koje igraju nemoguće je ne osjetiti. Niz manje poznatih, ali zato odličnih glumaca popratne ekipe, među kojima se nalaze Eric Millegan, TJ Thyne, Michaela Conlin, Jonathan Adams i Zack Addy, ovoj seriji osiguravaju i status prave ansambl drame, smještene u istraživački milje.

‘Kosti’ je serija čije se jednosatne epizode gledaju bez imalo dosađivanja, originalna i iznimno uspjela kombinacija policijske drame na tragu ‘CSI’, serije misterija poput ‘X-Files’, pa čak i daška partnerskog podbadanja iz ‘Slučajnih partneri’, s time da sve elemente koje preuzima od svojih prethodnika obogaćuje čvrstim autorskim pečatom i sjajnim glumačkim rolama.

Izvor: rtl.hr

Serija Bouns na RTS

Posle sva tri serijala iz franšize „Mesto zločina“ Filmski program RTS s ponosom najavljuje početak emitovanja još jedne serije slične tematike ali potpuno novog pristupa ovom žanru. Reč je o američkoj dramskoj seriji „Bouns“ u kojoj se prepliću forenzički i policijski metodi.

Svaka epizoda bazirana je na jedom slučaju FBI koji se tiče nerazjašnjenih okolnosti u vezi sa ljudskim ostacima u kome je specijalnom agentu Siliju Butu (Dejvid Boreanaz) potrebna pomoć forenzičkog antropološkog tima doktorke Temperans „Bouns“ Brenan (Emili Dešanel). Inače, serija čiji je idejni tvorac Hart Henson, slobodno je zasnovana na radu forenzičarke i patologa Kati Rajh, koja se ujedno potpisuje i kao producent serije. A protagonistkinja dr Temperans Brenan nazvana je po glavnoj junakinji koja se pojavljuje u seriji krimi romana Rajhove.

Međutim, ono što posebno izdvaja ovo ostvarenje u u odnosu na već etablirane serijale ovog žanra („Red i zakon“, „Mesto zločina“) je i znatna doza humora koju je Henson, pored truda da što više razvije likove, utkao. Takođe, jedna od karakteristika serije je i hologramska metoda kojom se prikazuju flešbekovi ali i vizuelno rekonstruišu slučajevi.

U centru pažnje je doktorka Temperans Brenan, jedna od vodećih stručnjaka u forenzičkoj antropologiji. Ona radi na institutu „Džefersonijan“ i predvodi jedan od najboljih timova koji otkrivaju identiete žrtava. Često se događa da su ostaci na osnovu kojih rekonstruišu zločin i utvrđuju činjenice suviše uništeni ili u fazi raspaspadanja, što im samo dodatno oteđava posao. Tim doktorke Brenan često pomaže različitim vladinim organizacijama na utvrđivanju identiteta žrtve ili svedoka zločina.

Brenanova je poznata po tome što ima neobičan način da rekonstruiše događaje iz prošlosti i „pročita“ tragove onda kad ostalima to ne polazi za rukom. U timu stručnjaka sa kojima sarađuje doktorka Brenan su i prizemna Anđela Montenegro (Mihaela Konlin), koja je stvorila jedinstven način za rekonstrukciju mesta zločina pomoću trodimenzionalne kompjuterske slike, briljantni Zak Edi (Erik Milegan), koji je zbog svoje ingenioznosti ponekad potpuno odsečen od stvarnosti, doktor Džek Hodžins, ekspert za insekte, spore i minerale, a konspiracijama se bavi iz hobija. Van laboratorije najčešći partner Brenanovoj je specijalni agent Sili But koji radi u Odeljenju za istraživanje ubistava pri FBI. On je bivši snajperista koji ozbiljno pristupa slučajevima i više se oslanja na izjave svedoka i istraživački rad nego na fizičke dokaze. Naime, Brenan nije zagovornik nauke i ne veruje naučnicima kada je rešavanje zločina u pitanju. Upravo ovo je razlog zbog koga se But ne slaže najbolje sa pomalo arogantnom i često nepristupačnom doktorkom Brenan.

Izvor: rts.rs

Tags: , , , , ,

2 Responses to “Serija Bones / Bouns / Kosti”

  1. mayche kaže:

    mislim da je ovo najbolja serija koju sam glrdala !!!!!!zao mi je sto se vise ne emituje na rts-u i rtl-u ! 8-(

  2. MARIJA kaže:

    serija je ekstra ne mogu da zivim bez njeee……jedva cekam kad ce opet da se emiruje na rtsu

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>